Gårdsbarnehage
-utvikler ansvar, medfølelse og mestring
Vi har store beiteområder rundt barnehagen, hvor geitene og hestene ferdes. Kaninene har en stor luftegård. Her kan de spise friskt gress, og hoppe og sprette rundt. Geitene og kaninene har et eget hus som de deler. Borte ved stallen holder hønene til. Inne i stallen har også hestene hver sin bås. Det trengs når vinteren setter inn.
Hos oss skal både dyr og mennesker ha det godt og trives
Gode levevilkår
Vi på Sandhåland er stolte av å være en gårdsbarnehage hvor barna får muligheten til å omgås hester, høner, kaniner og geiter. Vi ser stor verdi i at barna deltar i det daglige dyrestellet, som inkluderer mating og omsorg.
Erfaringen vår viser at barn trives med ansvarsoppgaver. De viser stor omsorg for dyrene og gir dem godt stell, noe som bidrar til å styrke deres selvbilde og mestringsfølelse. Forskning viser at barn som omgås og tar ansvar for dyr utvikler empati og får økt forståelse for dyreliv. I tillegg gir daglig omgang med dyr barna felles erfaringer og mulighet til å lære om ansvar og medfølelse.
Gode grunner til å velge gårds-barnehage:
Utvikling av empati: Når barn tar vare på dyr, lærer de å vise omsorg og forståelse for andres behov. Denne empatien kan overføres til hvordan de forholder seg til andre mennesker. Forskning viser at barn som vokser opp med kjæledyr ofte viser større empati og sosial kompetanse enn de som ikke gjør det.
Ansvarsfølelse: Ved å få konkrete oppgaver som å mate eller stelle dyr, lærer barna betydningen av ansvar. Dette kan styrke deres selvfølelse og mestringsfølelse, da de ser de positive resultatene av sin innsats.
Mestring og selvtillit: Å håndtere og ta vare på dyr gir barna en følelse av mestring. Dette kan være spesielt viktig for barn som sliter med selvfølelse, da de får konkrete oppgaver de kan lykkes med.
Fysiske og mentale fordeler: Samspill med dyr kan redusere stress og angst hos barn, samt fremme fysisk aktivitet. Dyr kan være en kilde til trøst og glede, noe som kan bidra til bedre mental helse.
Læring om natur og dyreliv: Gjennom daglig samhandling med dyr får barna en praktisk forståelse av biologi og økologi. De lærer om dyrenes behov, adferd og livssykluser, noe som gir dem en bedre forståelse og respekt for naturen.
Sosiale ferdigheter: Arbeid med dyr kan fremme samarbeid og kommunikasjon blant barna. De lærer å jobbe sammen om felles oppgaver og dele erfaringer, noe som kan styrke deres sosiale ferdigheter.
Disse positive effektene understøttes av forskning som viser at barn som har ansvar for dyr ofte utvikler bedre sosiale og emosjonelle ferdigheter .